Szülők Háza Családi Központ és Játszóház létrehozása Győrben

Szülők Háza Családi Központ és Játszóház létrehozása Győrben

Kedvezményezett neve : Kommunió Alapítvány
A  projekt címe : Szülők Háza Családi Központ és Játszóház
A szerződött támogatás összege : 37 070 473  Ft
A támogatás mértéke (%-ban) : 100%
A projekt tartalmának bemutatása :

Nagyon hiányzik a gyakorló szülők életéből egy olyan hely, ahol nyugodt, szeretetteljes, bizalmi légkörben oszthatják meg az őket foglalkoztató örömöket, problémákat a hasonló cipőben járó társaikkal, és szükség esetén szakmai segítséget is kaphatnak. A Szülők Háza a családokról szól: szakképzett csapat segítségével támogatjuk a hozzánk látogatókat a szülővé és családdá válás sokszor nehézségekkel teli folyamatában. A közhiedelemben él egy furcsa kép a gyermekvállalással kapcsolatban: sokan azt gondolják, hogy a gyermek(ek) születésével automatikusan létrejön a család, azonban ez nem így van. Valójában a gyermek(ek) érkezése egy óriási változás (krízishelyzet) a család életében és rengeteg időre, energiára, türelemre, egymásra figyelésre és támogatásra van szükség ahhoz, hogy a nagybetűs CSALÁD is megszülessen, illetve a későbbiekben fennmaradjon, hiszen egy dinamikusan változó egységről van szó. A valódi családdá válás sokszor megpróbáltatásokkal teli útjának bejárásában segít komplex szolgáltatásaival a Szülők Háza, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Közösségépítés: A mai kor egyik nap problémája a szeparálódás, az anyák, gyermekek, családok atomizált létezése. A korábbi korok más-más a gondokkal küzdöttek, a miénk nagy kihívása a „majd én egyedül mindent megoldok” szemlélet zsákutcáinak felismerése, és az új távlatok – a közösség erejének és az együttműködésnek egy, a korábbi korok közösségi életénél talán magasabb szintű megélése.
Integráció: A program elősegíti a jobb körülmények között élők és a kevésbé jó szociokulturális háttérrel rendelkezők integrációját. A hátrányosabb helyzetű gyermekek részvétele a foglalkozásokon napról napra szemmel látható fejlődést eredményezhet, emellett a kapcsolatok építése révén a szociális beágyazottságuk is változik, a kitörés lehetősége megnő.
A pozitív minta és az odafigyelő, fejlesztő közeg nem csupán a gyerekekre, hanem szüleikre is hat, sokkal jobban odafigyelnek gyermekeikre és beépítik életvezetésükbe a program során tanultakat.
A Szülők Háza programban ezt a tendenciát felismerve és magukénak érezve, az együttműködő közösségi erőre építve alkották meg intézményi programjukat, ahol gyermekek, szülők közös térben, együtt is lehetnek, s ahol a gyermekfelügyelet magas színvonalon valósul meg.
A Szülők Háza szakmai programot 2012-ben az Európai Alapítvány az Élet – és Munkakörülmények Javításáért jó gyakorlatnak minősítette.
A projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés) : 2015. november 30.
Projekt azonosító száma : TÁMOP 2.4.5. – 12/1-2012-0130