Amikor kislány koromban megkérdezték tőlem, hogy mi szeretnék lenni, ha nagy leszek: azt mondtam mindig, hogy ” anyuka”. Meg persze színésznő… Színésznő nem lettem, de első vágyam teljesült. Mára négy gyönyörű, egészséges és jó lelkű gyerek, három lány és egy fiú anyukája vagyok. Az élet nem éppen úgy alakította, ahogy elképzeltem, olyan rózsaszín, habos- babos álomként ezt az anyaságot. Akadtak komoly nehézségeim, hoztam fájó döntéseket, éjszakáztam, járkáltam hajnalig. Én sem születtem anyának. Minden gyerekemmel újra és újra hordtam ki a saját anyaságomat is, majd vajúdás követően megszülettem, és születek újra és újra. Ez ám az igazi lehetőség. újjászületni egy életben smile hangulatjel.

Lélektani értelemben a gyerek szüli az anyát és természetesen az apát is. Anyának születni egyszerre alázat, tudatosság és ösztönösség, önelfogadás és szeretet. Egyszerre sokszínű és nehéz.

Hogy meg lehet- e tanulni az anyaságot? A válaszom tömör és egyszerű: nem.

Amit megtanulhatsz az az, hogy, hogyan fogadd el magad, hogyan maradjon a ” párod” nem csak a gyermeked apja hanem a szerelmed is, hogyan add át magad a folyamatnak, amit a családdá születés jelent és legfőképpen örülj, hogy anyuka lettél, még akkor is, ha sokszor nehéz és rögös ez az út, mert: Nem születtél anyának!

(Regős Judit)