Summary

A tudomány területe következett utolsó állomásként a Szülők Háza Család napközis táborának terítékén. Élményekkel felvértezve elköszöntünk egymástól az iskola kezdés előtti utolsó két hét idejére.

A tudomány területe következett a Szülők Háza Család napközis táborának terítékén. Ezen a héten tudományosan három csapat alakult ki, név szerint a Megérthetetlen zsenik, a Kémcsövek és a Kis természettudósok csapata. Serényen neki is látott ki- ki a saját csapatának zászlajához, pecsétgyűjtő füzetének elkészítéséhez, megíródtak a csapat indulók és csapat mesék, melyek már azonnal pontokat értek, és ezzel kezdetét is vette a barátságos verseny.  A csapat indulók, mesék és versek a hét minden napján előadás formájában kerültek bemutatásra, melyre komoly figyelmet fordítottak az alkotók. A délutánt különleges hangszerek megismerésével töltöttük, amihez segítséget Pétertől kaptunk, aki lelkesen és türelmesen magyarázta el mi az az ubu, tikfa, ujjintányér, cajon, keretes dob vagy a kanjira. Elmondta melyik hangszer miből készül és hogy hogyan kell megszólaltatni.

Kedden a hét folytatásaként a hétfőn megírt csapat indulókat és meséket játszották el a gyerekek, amit természetesen egy kis izgatott felkészülés előzött meg. Ez szuper kis bemelegítés volt a tábor aznapi vendégéhez Lindához, aki a Szülők Háza Család kedvenc drámapedagógusa személyében, akinek segítségével a fizika erőivel kísérletezve kipróbáltuk hogyan tudják a gyerekek egymást megtartani, milyen szögben kell kicsit eldőlni, hogy kiegyenlítődjön az erő és ehhez hasonló praktikus, gyakorlati mozgásokkal próbálkoztak. A gyakorlat során kialakult jókedv a medencében fokozódott tovább, a délután hátralévő részében ott vezettük le az energiáinkat

A hét közepén szerdán már javában tudományos hangulatba kerültünk, rögtönzött professzor segítségével érdekes és látványos kísérleteket hajtottunk végre, közösen. Először felfújtunk egy lufit ecet és szódabikarbóna elegyével, majd ételfestékkel tejet színeztünk és tudományos megfigyelést végeztünk a mosogatószerbe mártott fültisztító pálcika ételfesték eltaszító tulajdonságára. Kipróbálták a gyerekek, hogyan készítsenek óceánt két egyszerű komponensből, természetesen csillámpor segítségével, hiszen a varázslat semmiből sem hiányozhat. Meggyőződtünk róla, hogy a víz és az olaj nem keveredik össze, de megpróbáltunk tej segítségével kólát láthatatlanná tenni, végezetül megfigyeltük, hogy a vízre tett papírvirág miként bontja ki szírmait ahogy folyamatosan szívja meg magát vízzel.  Ebéd után ismét várt ránk a medence, a nap végéig jól esett benne hűsölni

Csütörtökön a szinte már hagyományos kvízjáték indítja a napot, a hétnek talán ezen a napján a legélénkebb a versenyszellem a csöppségekben, izgatottan koncentrálnak egymásra és hogy a csapatként teljesítsenek. Kreatív foglalkozásként a színek világában kalandoztunk és a gyakorlatunk során egy tálba több különböző színű festéket tettünk és egy kisebb formára felfújt lufi segítségével, nyomdázós technikával különböző képeket alkottunk papírra. Egyszerű, de nagyszerű mutatvány volt, amit a gyerekek nagyon élveztek.

A pénteki búcsúzós napra is maradtak előadások, a csapatoktól, így versek, énekek, tánc és zene töltötte be délelőtt a tábori színpadot, természetesen tudományos téma világ ábrázolással, melynek köszönhetően sok vidám percünk volt. Nagy népszerűségnek örvendett az a kísérleti bemutató, melynek elvégzéséhez néhány gyermek már 48 órával korábban elkezdte a készülést. Ecetben áztatott tojást demonstráltak, aminek héja gumi szerűen feloldódott és megszúrva folyós állagú lett. Borsot is törtünk, és most nem a szülők orra alá, hanem kék ételfestékkel színezett vízbe, melyet tovább vizsgáltunk a mosogatószeres ujjunkkal és taszító hatást fedeztünk fel. A lufis kísérletek népszerűek voltak, ki próbáltuk többek között, hogy az elektromossággal feltöltött lufi miként marad ott a felületeken. Összekevertünk vizet, ecetet, mosogatószerrel és óriási habot képezve vulkán kitörést szimbolizáltunk egy palackból. A délelőttöt a szokásos limbózással vezettük le, meg is hozta az étvágyat az ebédhez. A hét zárása és a tábori sorozat utolsó állomása volt az eredményhirdetés a három tehetségben bővelkedő csapat között. A Megérthetetlen zsenik álltak a dobogónk tetejére, szorosan, de mögöttük a Kis tudósok csapata, harmadik helyen pedig a Kémcsövek csapat végzett. Átadtuk az okleveleket a csoportképet, majd az élményekkel felvértezve elköszöntünk az iskola kezdés előtti utolsó két hét idejére.