A Szülők Háza Közhasznú Alapítvány 2022 óta konzultatív státusszal rendelkezik az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsában (ECOSOC), amely lehetőséget biztosít számunkra az ENSZ-ben születő szakmai iránymutatások véleményezésére, illetve a megrendezésre kerülő eseményeken, ülésszakokon való részvételre.

Az ENSZ minden évben kiemelten foglalkozik egy témával, amelyre az adott évben a Szervezet minden Bizottságának munkája fókuszál. Az ENSZ idei fő témája a szegénység globális csökkentése. Alapítványunk 2024-ben már három kapcsolódó eseményen is képviseltette magát különböző módokon.

2024. január 29-én Alapítványunk elnöke részt vett az ENSZ Közgyűlés Harmadik -Szociális, humanitárius és kulturális kérdésekkel foglalkozó- Bizottsága által szervezett, tagállamok és nem kormányzati szervezeteknek tartott informális tájékoztatón New Yorkban. Az eseményen a Bizottság számot adott a legutóbbi ülésszak során eddig végzett munkájáról és az elfogadott határozatokról. Regős Judit hozzászólási lehetőséget is kapott a rendezvényen, amelyben hangsúlyozta a több lehetőséggel bíró országok felelősségét a kevesebb lehetőséggel rendelkező, felzárkózó országok támogatásában, valamint kitért a digitális technológia e folyamatban betöltött facilitáló szerepére.

Január 30-án került sor az ECOSOC éves Partnertalálkozójára New Yorkban, amely alkalmat nyújtott a konzultatív státusszal bíró civil szervezetek találkozójára, a Bizottság idei terveinek megismerésére, valamint az ENSZ tagállami képviselőinek meghallgatására.

Február 5-én vette kezdetét az ENSZ Szociális Fejlesztési Bizottságának (CSocD) 62. ülésszaka, amelynek megnyitóján Regős Judit elnök asszony személyesen vett részt New Yorkban.

A Bizottság az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának egyik bizottsága. Fő feladata, hogy tanácsot adjon az ENSZ-nek szociális fejlesztési kérdésekben, és létfontosságú szerepet játszik az ENSZ általános fejlesztési céljait támogató szociálpolitikák előmozdításában.

Az éves ülésszak megnyitó eseményén egyedüli civil szervezetként szólalhattunk fel. A felszólalásban a Szülők Háza Modellprogram közösségekre gyakorolt társadalmi innovációs szerepét emeltük ki, valamint felhívtuk a figyelmet a február 12-én megrendezésre kerülő kísérő rendezvényünkre.

A “Társadalmi innovációval a szegénység felszámolásáért” című kísérőrendezvényünket virtuális formában rendeztük meg február 12-én, ami egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a fő üzeneteinket, a bemutatott jó gyakorlatokat széles körben, a világ bármely pontján élő érdeklődőkhöz eljuttathassuk. Az eseményen számos szervezet képviselője vett részt országhatárokon innen és túl.

A kísérőrendezvény fókuszában a társadalmi innováció mint a szegénység csökkentésének egy lehetséges eszköze állt, valamint bemutatásra került a társadalmi jelentőségű ügyekben való együttműködés fontossága az állami, civil és üzleti szektorral.

Ennek értelmében az eseményen köszöntő beszédet mondott a Kulturális és Innovációs Minisztérium képviseletében dr. Hornung Ágnes, Családokért felelős államtitkár, aki kiemelte a civil szervezetek társadalomért végzett munkájának jelentőségét a családok mint a társadalom alapegysége megerősítése érdekében.

Regős Judit, Alapítványunk elnöke a Szülők Háza modellprogramot mint társadalmi innovációt mutatta be, amelynek lényege, hogy mikro szinten a családokat a társadalom alapegységeként segíti, amely hatása makro szinten hozzájárul a jól funkcionáló társadalmak elősegítéséhez.

Nagy-Vargha Zsófia, Fiatalokért felelős helyettes államtitkár olyan kormányzati jó gyakorlatokat, programokat mutatott be a családok és fiatalok támogatása területén, amelyek hozzájárulhatnak a szegénység csökkentéséhez.

Santiago Diaz, az EMEA Business Solutions Delivery Center vezetője és a Givaudan ügyvezető igazgatója előadásában bemutatta, hogy a társadalmilag felelős szemlélet az anyagi felajánlásokon túlmutatóan alapvető jelentőséggel bír egy cég életében. Ezt szolgálja a Szülők Háza Tegyél Jót programjával több éve sikeresen folytatott együttműködésük is, amelyben a cég dolgozói önkéntesként, a családtagjaik bevonásával vesznek részt.

Az eseményen bemutattunk határainkon túl élő magyar közösségekkel foglalkozó szervezetek jó gyakorlatait, amelyek szintén társadalmi innovációnak tekinthetők. Pazaurek Piroska, Magyarország Tiszteletbeli Konzulja Közép-Floridában részletesen ismertette a floridai diaszpóra jótékonysági és határainkon átívelő programjait, amelyek elősegíthetik a szegénység csökkentését.

Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke pedig értékes előadást tartott a határainkon túl élő magyarságot összefogó közösségszervező munkájukról.

A kísérőrendezvény ide kattintva nézhető vissza.