Erről neked is tudnod kell! A Szülők Háza Családban bővítjük az elérhető programjaink repertoárját, hogy még többet segíthessünk!

Mert mi tényleg értetek vagyunk, hogy nektek jobb legyen….

Ősztől egy új fejlesztő programmal bővül a Szülők Háza Család Bölcsőde hálózatunk, ezen kívül megnyitja kapuit a külön a fejlesztésre specializálódott Kamaraerdei Fejlesztő központ.

Lássuk, hogy mit is jelent ez?

Az új program alapján ősztől minden Szülők Háza Család bölcsődéjébe beiratkozó gyermek automatikusan részt vesz egy úgy nevezett Longitudinális Komplex Diagnosztikai neuro-szenzomotoros vizsgálaton, mely vizsgálat segítségével a kedves szülő informálódhat gyermeke aktuális idegrendszeri érettségéről. Az eredmény kiértékelése után lehetőség lesz a szülőnek és a terapeutáknak megbeszélni az esetlegesen szükséges további lehetőségeket a gyermek egészséges fejlődése érdekében. Szerencsére a Kamaraerdőben nyíló új egységünk különlegessége ezeknek a fejlesztő terápiáknak lesz majd a madárfészke.

Elhatároztuk, hogy lehetőséget teremtünk arra, hogy bármilyen fejlesztő terápiára is legyen szüksége a gyermeknek az a Szülők Háza Családon belül elérhető legyen és kényelmesen a gyermek biztonsági zónáján belül – gondolunk most a gyermek bölcsődéjére, ahol komfortosan érzi magát- akár már a jól ismert kisgyermek nevelőkkel együtt a gyermek rendelkezésére álljon. Kutatásaink eredményeként világossá vált, hogy napjainkban több gyerek számítana fejlesztő támogatásra, mint amennyi elérhető. Ezek az eredmények egyértelműsítették számunkra, hogy fontos, hogy ne csak a bölcsődéink által lefedett 5-éves korosztály, hanem az óvodás és kisiskolás korosztályba tartozó gyermekek számára is elérhetővé tegyük új terápiás szolgáltatásaink, melyek így nem csupán csak a Szülők Háza Család bölcsődéibe járó gyerkőcöknek lesznek látogathatóak!

Továbbá fontos megemlíteni, hogy a Szülők Háza Család egységeiben a terápiák és fejlesztések holisztikus szemléletben fognak zajlani és a családot egységként kezeljük. Nem csupán a gyermekkel foglalkozunk, hanem a gyermek egész hátterével. A szülőket folyamatosan bevonjuk a terápiás foglalkozásba, mindenről konzultálunk és rendszeres lesz a kapcsolattartás is. A családoknak a terápia alatt lehetőségük nyílik minden hónapban egy már előre egyeztetett időpontban konzultálni a terapeutával a gyermek fejlődéséről, tehát nem csak a terapeuta, de a gyermek legszűkebb környezete is együtt dolgozhat a sikerért. Ezt megerősítve helyben, a bölcsödében pszichológus és családsegítő támogatja majd a folyamatot a magasabb komplexitás érdekében. A Szülők Házában dolgozó összes szakember folyamatosan együttműködik egymással, csapatmunkában egymás szaktudását kiegészítve törekednek a tökélestes állapot elérésére. Kamaraerdei bölcsődénk kezdetként a mozgásterápia két lényeges elemével a TSMT terápiával és az úgynevezett Alapozó terápia lehetőségével várja majd az érkező gyerekeket.

A Tervezett Szenzomotoros Tréning (TSMT) 3 hónapos kortól egészen 11éves korig alkalmazható és olyan mozgásos gyakorlatokat építenek be egyénre szabottan a feladatsorokba, melyek elvégzésével valós hatékony fejlődés várható. TSMT célja az érési folyamatok beindítása, az elért legmagasabb fejlettségi szint megszilárdítása, a zavaró tünetek csökkentésével együtt, valamint az együttműködés kialakítása. Ami tulajdonképpen egy olyan, hogy az állapot elérése a fejlesztés során, melynek köszönhetően a gyermek bármely élethelyzetben képes lesz alkalmazkodni és a képességeinek megfelelő megoldást nyújtani. Amikor azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk nem tud egyhelyben hosszabb ideig nyugton megülni, nehezére esnek a versek, mondókák megjegyzése, nem túl beszédes, figyelme könnyen elterelődik, a kézügyességeket igénylő tevékenységekben ügyetlen, mozgáskoordinációja összerendezetlen, kortársaival nem képes együtt játszani, jellemzően verekszik velük, nem szívesen megy játszótérre, különböző feladathelyzeteket hamar felad olyankor indokolt egy TSMT mozgás terapeutát felkeresni.

Az Alapozó Terápia komplex mozgásfejlesztésen alapuló idegrendszer fejlesztés (un. motoszenzoros terápia) 5 éves kortól ajánlott. Különösen azoknak a gyerekeknek nyújt segítséget, akiknél az alábbiakban felsorolt problémák valamelyike fennáll: megkésett és/vagy hibás beszédfejlődés, fejlődésben, érésben elmaradás, iskolaéretlenség óvodások, mozgásfejlődésben észlelt eltérés vagy elmaradás (nagymozgások és finommozgások ügyetlensége), dominancia megválasztásának késése, diszlexia gyanúja, diszlexia, valamint alaki diszgráfia, figyelemzavar, magatartászavar, ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar). A terápia további segítségül szolgálhat a beszédhangok beépülésénél, a beszédfejlődésben, beindítja a rajzfejlődést, javítja a mozgáskoordinációt, fejleszti a szem-kéz koordinációt, ritmusérzéket, rugalmasságot, egyensúlyt, finommotorikát, segíti és erősíti a dominancia választást, fejleszti a tér- és időbeli tájékozódást, a testséma alakulását és a kognitív funkciókat (úgy, mint a figyelmet, érzékelést)

Várunk minden kedves érdeklődőt, érdemes lesz figyelemmel követni híreinket ugyanis folyamatosan alakulnak az elérhető terápiáink, terveink között szerepel az autizmus specifikus fejlesztés, az iskola előkészítő foglalkozás, valamint a művészet terápia beindítása is.