Számos család, szülő és gyermek, valamint együttműködő partnerek, támogatók jelenlétével ünnepélyes megnyitóval egybekötött nyílt napot tartott a Szülők Háza Alapítvány abból az alkalomból, hogy 4 központban összesen 8 új családi bölcsőde egység nyitotta meg a kapuit.

Az eseményt Hornung Ágnes Családokért Felelős Államtitkár Asszony nyitotta meg, aki beszédében a családok komplex támogatásának fontosságát hangsúlyozta. Ahogyan fogalmazott: a szülői hivatás egy életre szóló felelősség, amely során nem mindig könnyű megteremteni a minőségi kapcsolatot a munka és a családi élet között. Kiemelte: a Szülők Háza – összhangban a kormányzat célkitűzéseivel – bölcsődékkel segíti a szülők munkaerőpiacra való visszatérését. Emellett speciális módszertanával, szülőtámogató és kulturális programjaival hozzájárul a szülők testi-, lelki- és szellemi jólétéhez. Az államtitkár gratulált a Szülők Háza Család 15 éve fennálló folyamatos, kitartó munkájához és eredményeihez.

Regős Judit a Szülők Háza Alapítvány elnöke köszönetet mondott a Szülők Háza munkatársainak, partnereinek, támogatóinak, kiemelte dr. Kemény Dénest, akinek köszönhető a Szülők Háza Alapítvány spontán közösségi szerveződésének, alapítványi formában történő megalapítása. Beszédében rámutatott arra, hogy miben rejlik a munkát és a magánéletet összehangoló Szülők Háza módszertana. A Szülők Háza Program rugalmasan illeszkedik a szülők, gyerekek éppen aktuális családi, társadalmi kihívásaihoz. Hiszen, aki szülővé válik, tudatosan vagy kevésbé meggondoltan, az egy életen át tartó örömteli tisztséget fogad el, ahol egy életen át helyt kell állnia, és amely tele van örömmel. Van benne sok nehézség, nem mindig megy könnyen, de amelyet soha nem lehet feladni! Nem könnyű egy ilyen életen át tartó hivatásnak megfelelni, ráadásul nem mindenkinek vannak egyforma szociális-, testi-, lelki lehetőségei erre.

Az eseményen megjelenő számos szervezet és szakmai partner képviseletek értékes gondolatokat fogalmaztak meg, amelyet az idén 15 éves Szülők Háza emlékkönyvébe is beleírtak.

 

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke a kezdetektől együttműködő partnerként tekint a Szülők Háza Alapítványra, s kiemelte, a családsegítéssel foglalkozó civil szervezetek hasznos munkáját.

Rácz Zsófia a Területfejlesztési Minisztérium Miniszteri Biztosa több, az Alapítvány által szervezett programon is részt vett az elmúlt években. Hangsúlyozta ezen programok őszinte segítő szándékát és azt az önzetlen támogató munkát, amely megjelenik mind a családi bölcsődék, családi központok, mind pedig a Szülők Háza Alapítvány jótékonysági segítő programjában, a Tegyél Jót programban.

Dr. Szuromi Ágnes a Családbarát Magyarország Központ nevében gratulált az elmúlt 15 év sikereihez és meglátása szerint a Szülők Háza Alapítvány példamutató sikerének az egyik titka a sok-sok szív és szeretet, amelyet a Szülők Háza munkatársai, partnerei, önkéntesei hozzátesznek a mindennapi munkához.

Márton Zsuzsanna a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke emlékül hagyta, hogy „A Kárpát-medencei magyar családok számára, a külhoni magyarok számára Ti vagytok a Csoda, a Remény, a Szeretet. Örülünk az együttműködésnek, kívánom, hogy amíg gyermek születik a Földön, addig legyetek mellettünk, családok mellett.”

Az ünnepélyes megnyitót szakmai program követte, amelyen Erdősi Ditte a Szülők Háza Család bölcsőde hálózatának szakmai vezetője bemutatta a Szülők Háza családi bölcsődék módszertanát, amelynek hangsúlyos eleme a kisgyermekek gondozásán túl, a szülőkkel való folyamatos konzultáció és a különböző élethelyzetben lévő gyerekek integrációja egyaránt.

Zsidákovits Melinda a Szülők Háza Család fejlesztő programjának vezetője elmondta, hogy minden Szülő Háza Családi Központban és Bölcsődében szintén elérhetők fejlesztő foglalkozások, amelyek sok időt, pénzt spórolnak a családoknak és biztosítják a gyerekek harmonikus fejlődését.

Teslér Judit a Szülők Háza rekreációs szakembere felhívta a figyelmet az anyukák és apukák testi-, lelki egyensúlyának fontosságra, hiszen csak akkor tudunk biztonságot nyújtani a gyermeknek, ha magunk is jól vagyunk, ehhez járulnak hozzá azok a mozgásformák, amelyeket el lehet érni a Szülők Házákban.

Bemutatkozott Barta Zoltán, a Kid’s Club Hungary képviseletében hívta fel a figyelmet arra, hogy a Szülők Házában is elérhető a játékos angol foglalkozás.

Az esemény a bemutatkozások után, a Szörp koncert keretében Nyári Károly művész úr csodálatos zongorajátékával folytatódott, aki egy zenés hangszerbemutatóval ajándékozta meg a közönséget.

A nap folyamán az ide látogató családoknak lehetőségük nyílt a családi bölcsődék kisgyermek nevelőivel megismerkedni, valamint kipróbálni a Szülők Háza érzelmi fejlesztő foglalkozásait: Minimuzsika, Miniművész és az Izgő-mozgó torna.

Az esemény alatt a lovasterápián is alkalmazott póni lovakkal is megismerkedhettek a kisgyermekek és a szülők.

További képek a rendezvényről elérhetőek a Galéria Képek menüben…