Ökolurkó Családi Napközi

ökoA gyermek 0-3 éves korában életkori, fejlődés-lélektani sajátosságaihoz leginkább illeszkedően a szabad játék, valamint a művészeti nevelés eszközeivel dolgozunk, a zene, mozgás, környezet-kultúra, a képzőművészet és a drámajáték segítségével. Nevelési módszerünkből következően a gyermekek érzelmi intelligenciájának, valamint kapcsolatteremtő és konfliktuskezelő készségeinek fejlesztése kapja a legnagyobb hangsúlyt.
Az Ökolurkó Szülők Háza Családi Napköziben az érzelmi fejlesztés és a különböző művészeti ágak mellett nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos életmód és szemlélet terjesztésére. A gyerekekkel mintagazdaságot hozunk létre, kis vízimalommal, saját bio veteményeskerttel. Felhívjuk a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Tervezünk közös kenyérsütést, biotermények közös feldolgozását, igyekszünk, hogy az egészséges táplálkozás elveit elsajátítsák a kicsik és családjaik.

 

Az év felépítése, ünnepek:

Január: Ilyenek az évszakok
Február: Öltözzünk maskarába!
Március: Én és a családom
Április: Én és a játékaim
Május: Ezek a testrészeim, így működik a testem
Június: Nyári kreatív tábor
Július: Nyári kreatív tábor
Augusztus: Nyári kreatív tábor
Szeptember: Csodálatos természet
Október: Főzőcske, de okosan! Kedvenc ételem
November: Gyere, megmutatom a kedvenc mesekönyveimet!
December: Ünnepváró: itt a Mikulás, és a Karácsony

A gyermekek számára fontos örömforrást jelentenek az ünnepek, a készülődés, az ünnepvárás. Mesékkel, rajzokkal, zenével készülünk a farsangra, a Mikulás érkezésére, a Karácsonyra, Húsvétra, az Anyák napjára. A gyermeket születésnapjukon közösen köszöntjük fel.

Napi tematika

A csoportban a napirend kialakítása a kultúra különböző megjelenési formáinak segítségével történik. A hét öt napján, ennek megfelelően mindig más és más köré csoportosul az aktuális témák kibontása:

Hétfő: zene, mondókázás
Kedd: drámajáték
Szerda: mozgáskultúra-tánc
Csütörtök: képzőművészet
Péntek: zene, mondókázás

Mindez az éves tematikának megfelelően, különböző alkotó, közösségépítő, és ismeretterjesztő foglalkozásokkal és persze sok-sok szabadsággal, improvizációval történik.

Napirend

7.30 megérkezés és folyamatos reggeli, tisztálkodás, szabad játék
9.00 játék (kreatív játékok, versek és mondókák, játékos torna)
10.00 tízórai
10.30 foglalkozás, szabadtéri játék, kicsiknek pihenő
12.00 ebéd
12.30 csendes pihenő
15.00 ébresztő, rendrakás
15.30 uzsonna
16.00 szabad játék, nagyobbaknak fejlesztő foglalkozás, folyamatos hazaadás
17.00 zárás