Sportkid Családi Napközi

sportkidA Sportkid Szülők Háza Családi Napköziben a különböző művészeti ágak mellett hangsúlyt fektetünk a mozgásra, az egészséges életmódra. Célunk, hogy megszerettessük a gyerekekkel a sportot, valamint hogy fejlődjön a mozgásuk (járás, futás, ugrás, támasz, egyensúlyozás, dobás) és a testi képességeik (erő, ügyesség, gyorsaság, állóképesség). Minden nap, lehetőleg szabad levegőn, eszközökkel, spontán és szervezett formában is mozognak a gyermekek, természetesen életkoruknak megfelelően, ehhez parkosított, sokféle játéklehetőséget kínáló biztonságos udvar, tágas csoportszoba és felszerelt tornaszoba áll rendelkezésünkre.

A foglalkozás menete:

A mondókákkal és zenével kísért bemelegítés érzelmi ráhangolást segíti.
Állatokról, természetről, különböző tevékenységekről szól a játék, száll a képzelet, miközben a gyerekek tornagyakorlatokat végeznek játékos formában.
Sportszerekkel ismerkedünk, minden alkalommal valamely képesség fejlesztését helyezve a fókuszba. Labda, babzsák, frizbi, hullahopp-karika és tollasütő segítségével fejlesztjük az egyensúlyérzéket, a labdaérzékenységet, a mozgásos ritmusérzéket; erősítjük a vázizmokat és a talpboltozatot is. Akadálypályán élvezhetik a gyerekek a kúszás, mászás, ugrás, bukfencezés örömeit és kihívásait.

Az év felépítése, ünnepek:

Január: Ilyenek az évszakok
Február: Öltözzünk maskarába!
Március: Én és a családom
Április: Én és a játékaim
Május: Ezek a testrészeim, így működik a testem
Június: Nyári kreatív tábor
Július: Nyári kreatív tábor
Augusztus: Nyári kreatív tábor
Szeptember: Csodálatos természet
Október: Főzőcske, de okosan! Kedvenc ételem
November: Gyere, megmutatom a kedvenc mesekönyveimet!
December: Ünnepváró: itt a Mikulás, és a Karácsony

A gyermekek számára fontos örömforrást jelentenek az ünnepek, a készülődés, az ünnepvárás. Mesékkel, rajzokkal, zenével készülünk a farsangra, a Mikulás érkezésére, a Karácsonyra, Húsvétra, az Anyák napjára. A gyermeket születésnapjukon közösen köszöntjük fel.

Napi tematika

A csoportban a napirend kialakítása a kultúra különböző megjelenési formáinak segítségével történik. A hét öt napján, ennek megfelelően mindig más és más köré csoportosul az aktuális témák kibontása:

Hétfő: zene, mondókázás
Kedd: drámajáték
Szerda: mozgáskultúra-tánc
Csütörtök: képzőművészet
Péntek: zene, mondókázás

Mindez az éves tematikának megfelelően, különböző alkotó, közösségépítő, és ismeretterjesztő foglalkozásokkal és persze sok-sok szabadsággal, improvizációval történik.

Napirend

7.30 megérkezés és folyamatos reggeli, tisztálkodás, szabad játék
9.00 játék (kreatív játékok, versek és mondókák, játékos torna)
10.00 tízórai
10.30 foglalkozás, szabadtéri játék, kicsiknek pihenő
12.00 ebéd
12.30 csendes pihenő
15.00 ébresztő, rendrakás
15.30 uzsonna
16.00 szabad játék, nagyobbaknak fejlesztő foglalkozás, folyamatos hazaadás
17.00 zárás