Varázserdő Családi Napközi

varazserdo

A Varázserdő Szülők Háza Családi Napköziben a különböző művészeti ágak mellett maximálisan odafigyelünk az érzelmi fejlesztésre. A gyermekek rendszeresen vesznek részt érzelmi- és beszédkészség-fejlesztő zenés foglalkozásokon. A fejlesztő zenés játék segíti a kisgyerekek érzelmeit számukra is feldolgozható formába önteni. A foglalkozások gerincét az életkor sajátosságaira épülő dramatikus játékok képezik. A fantáziajáték során mondókákat, klasszikus gyermekverseket mondunk, amelyeket ritmikus mozgás is kísér. A ritmusos verseket igényes zenével ötvözzük, mozgunk és éneklünk. A gyerekek beszédkészségének és ritmusérzékének fejlődésén túl mélyül a kicsik önkifejező képessége is. A zenei élmények feldolgozása és mozgássá, önkifejezéssé alakítása drámapedagógiai módszerekkel történik. Minden foglalkozás egy történetre épül, melynek váza egy képzeletbeli utazás. Az utazás minden állomáshoz játékok és dallamok tartoznak, a játékok összhangban vannak a meghallgatott zeneművekkel.
Olyan kalandra hívjuk a gyerekeket, melyben a játék és a komolyzene egyenrangú társulása repít bennünket el a Varázserdő csodálatos világába.
A fejlesztés eszközei:

1. Drámapedagógia módszerek,
2. Aktív, passzív és komplex zeneterápiás módszerek
3. Játékos önismereti foglalkozások
4. Önismeret mesével: mesedráma vagy meseterápia; egyéb, mesével kapcsolatos önismereti foglalkozás; az önreflexív viselkedésmód kialakulásának elősegítése. Fontos eleme módszertanunknak a meseolvasás, a meseértelmezés, valamint a társasjátékok és a népi játékok.

 

Az év felépítése, ünnepek:

Január: Ilyenek az évszakok
Február: Öltözzünk maskarába!
Március: Én és a családom
Április: Én és a játékaim
Május: Ezek a testrészeim, így működik a testem
Június: Nyári kreatív tábor
Július: Nyári kreatív tábor
Augusztus: Nyári kreatív tábor
Szeptember: Csodálatos természet
Október: Főzőcske, de okosan! Kedvenc ételem
November: Gyere, megmutatom a kedvenc mesekönyveimet!
December: Ünnepváró: itt a Mikulás, és a Karácsony

A gyermekek számára fontos örömforrást jelentenek az ünnepek, a készülődés, az ünnepvárás. Mesékkel, rajzokkal, zenével készülünk a farsangra, a Mikulás érkezésére, a Karácsonyra, Húsvétra, az Anyák napjára. A gyermeket születésnapjukon közösen köszöntjük fel.

Napi tematika

A csoportban a napirend kialakítása a kultúra különböző megjelenési formáinak segítségével történik. A hét öt napján, ennek megfelelően mindig más és más köré csoportosul az aktuális témák kibontása:

Hétfő: zene, mondókázás
Kedd: drámajáték
Szerda: mozgáskultúra-tánc
Csütörtök: képzőművészet
Péntek: zene, mondókázás

Mindez az éves tematikának megfelelően, különböző alkotó, közösségépítő, és ismeretterjesztő foglalkozásokkal és persze sok-sok szabadsággal, improvizációval történik.

Napirend

7.30 megérkezés és folyamatos reggeli, tisztálkodás, szabad játék
9.00 játék (kreatív játékok, versek és mondókák, játékos torna)
10.00 tízórai
10.30 foglalkozás, szabadtéri játék, kicsiknek pihenő
12.00 ebéd
12.30 csendes pihenő
15.00 ébresztő, rendrakás
15.30 uzsonna
16.00 szabad játék, nagyobbaknak fejlesztő foglalkozás, folyamatos hazaadás
17.00 zárás