Rólunk

 

Szülők Háza Családi Konzultációs Központ és Játszóház

„Gyerekeink most élik át mindazokat az élményeket, amelyekre mi gyermekkorunkból emlékezünk, és amelyekből majd ők táplálkoznak, ha ők is felnőttek lesznek.”
Regős Judit, a Szülők Háza program vezetője, családi tanácsadó

Mi a Szülők Háza?

csaladok.JPG

A Szülők Háza egy kulturális és mentálhigiénés program, amely abból a célból jött létre, hogy segítse a családdá alakulás nehézségeinek leküzdését, segítsen az elég jó szülővé válás folyamatában, testi-lelki és szellemi értelemben egyaránt. A programot Regős Judit, szociálpolitikus, szociális munkás, aktív analitikus terapeuta dolgozta ki sok nagy tudású és hiteles szakember aktív részvételével, segítségével.

2007. januárjában létrehoztunk egy modellközpontot a XI. kerületben, az Eleven Centerben, ahol a szemléltetni szeretnénk programunk működését. Helyszínül szándékosan választottunk egy bevásárlóközpontot, azért, hogy közel vigyük a segítséget a célközönséghezA központban játszóház és két elkülönített helyiségben kiegészítő szolgáltatások zajlanak.

Programunkat ismert és neves szakemberek is elismerik, mint például Dr. C. Molnár Emma pszichoterapeuta, egyetemi docens, illetve támogatónk volt haláláig Ranschburg Jenő, gyermekpszichológus, egyetemi tanár. Ismert és elismert közéleti személyiségek is csatlakoztak programunkhoz, például Polgár Judit, sakkozó olimpiai bajnok, Temesvári Andrea, teniszező, Wolf Kati énekesnő.

Kiknek szól a Szülők Háza?

Fókuszában a családok állnak. Fő célcsoportunk a 0-7 éves gyermeket nevelő szülők és gyermekeik, emellett kiemelten foglalkozunk a gyermeket várókkal is.
Azokat a szülőket várjuk, akik:
– Szeretnék kicsi gyermeküket közösségbe vinni néhány órára, ahol ők szabadon játszhatnak vagy éppen zenés, mozgásos, kreatív foglalkozáson, kulturális programon vehetnek részt. 

Szakképzett pedagógus felügyeletére bíznák gyermeküket néhány órára egy családias, otthonos helyen.
Születésnapi bulit vagy más gyerekrendezvényt szerveznének a lakásukon kívül.
Személyes tanácsadás, tanfolyam vagy tematikus klubdélután keretében keresnek megoldásokat párkapcsolatukkal, gyermekneveléssel, családi szerepükkel kapcsolatos kérdéseikre, problémáikra.

Eredményeink

A Szülők Háza Program mára országszerte elismertté vált.
Regős Judit 2009-ben a Vodafone által meghirdetett „Többet érsz” program győztese lett, Családbarát Médiáért díjat nyert. Vezető médiumok családdal kapcsolatos műsoraink állandó meghívottja, (lásd. médiatár), 2012-re az Emberi Erőforrások Minisztériuma állandó szakértője lett.
A programot mára nagynevű szakemberek is elismerik és támogatják, és az Európa Tanács is mintaprogramjává minősítette.

Céljaink

A mai kor egyik nagy problémája a szeparálódás, az anyák, gyermekek, családok atomizált létezése. Nagy kihívás a „majd én egyedül mindent megoldok” szemlélet zsákutcáinak felismerése, és az új távlatok – a közösség erejének és az együttműködésnek egy, a korábbi korok közösségi életénél talán magasabb szinten történő megélése. Már kezdjük felismerni, hogy az egyenrangú kapcsolatok, az együttműködés és az ezekre alapozó közösség megtart, felemel, magasabb életminőséget ad.
Küldetésünk, hogy megvalósítsunk egy teljes integrációt a családdá alakulás korai szakaszában lévők körében, és ne kiszakítsuk a gyereket, hanem szolgáltatásunkkal biztosítsuk a rugalmas átmenetet a családból a közösségbe, hogy megismerkedhessenek különböző társadalmi rétegek is egymással.
Programunk újszerűsége abban rejlik, hogy különböző pszichológiai eszközökkel (önerőmozgósítás, segítő beszélgetések, szupervízió) segítjük a szülőket fejlődni a szülővé válás folyamatában valamint közösséggé formálódni a Szülők Háza családi központjaiban. A foglalkozások során spontán játéktevékenység zajlik a szülőkkel együtt, közösségi segítők bevonásával, illetve irányított csoportfoglalkozásokat tartunk zene, dráma illetve mozgásterápiás eszközök bevonásával.

A budai modellközpont után országos franchise hálózattá kívánunk fejlődni. Célunk, hogy az általunk kidolgozott szakmai módszertan szerint működő alternatív gyermekellátó egységek és hozzájuk kapcsolódó, családsegítő szolgáltatások jöjjenek létre az ország minden szegletében.